Ilonka Cirk

Samen werken, als een grote familie, aan een breed doorlopend aanbod van voedseleducatie voor de jeugd in de Krimpenerwaard, dat is mijn wens!

Docent, voedingsdeskundige, natuurvoedingskok en landschapskundige

Als project coördinator begeleid ik het onderdeel Educatie voor de Voedselfamilie Krimpenerwaard.

Geboren in Berkenwoude zag ik in mijn jeugd in de moestuin van mijn opa en op de boerderij dagelijks waar mijn eten vandaan kwam. Ik had de boontjes gelegd, zag ze groeien en wist dat we die in de zomer emmers vol konden plukken. Een deel werd gegeten, een ander deel werd eerst gewekt, maar later gingen zij ook in de vriezer, zodat we in de winter ook boontjes hadden. Op de boerderij, waar ik kwam om op de pony’s te rijden, hielp ik in ruil mee met het maken van kaas en boter. Het voedsel dat wij aten hoorde bij het natuurlijke ritme van de natuur en was voor een groot deel
lokaal.

Ook al wonen de kinderen in de Krimpenerwaard nog op het platteland, de verbinding met ons voedsel is toch heel anders geworden. Het meeste eten komt uit de supermarkt, waarbij de producent onzichtbaar is geworden. In de supermarkt is bijna geen verschil tussen zomer en winter groenten en liggen er naast Hollandse appels en peren, ook appels uit Nieuw Zeeland en bessen uit Chili. We denken nauwelijks na welke gevolgen dit heeft, voor onze gezondheid, voor onze omgeving, voor het milieu en voor de voedselverdeling in de wereld.

Als natuurvoedingskok en therapeut wil ik mensen graag informeren over deze gevolgen van hun voedsel keuzes. In mijn dagelijks leven geef ik kookles op een beroepsopleiding tot natuurvoedingskok en geef ik gastlessen op het PO en VO over natuur, moestuinieren, gezonde voeding en kooklessen.

Voor de Krimpenerwaard zou mijn wens zijn om samen met andere, boeren, imkers, tuinders, vissers, bakkers, koks, diëtisten, scholen, vormgevers, natuurverenigingen noem maar op, te komen tot een doorgaande leerlijn voor de jeugd, waarbij alle aspecten van voedseleducatie aanbod komen. Zodat de jeugd leert gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken, waarbij de Krimpenerwaard en lokaal geproduceerd eten centraal staat, maar met oog en respect voor de Aarde en de voedselverdeling op de wereld.

Ilonka Cirk
0182-362883 of 06-30736280
educatie@voedselfamiliekrimpenerwaard.nl