
Voedseleducatie VO
& Workshops

Het doel van het project:
- Kennis delen over gezondheid versus voedsel, bereidingswijzen, hoe ons voedsel groeit en het duurzaamheidsaspect daarbij zoals waar/hoe groeit mijn eten, besparen van voedselkilometers en ook voedselverspilling krijgt de nodige aandacht.
- Kinderen en hun ouders/opvoeders leren heel praktisch voedselvaardigheden om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Indirect: Gezondheid bevorderen door te leren over gezonde voeding en deze te leren bereiden.
- Meer bewustzijn creëren over voedsel van dichtbij en de producerende boeren.
- Leren over de specifieke landschapskenmerken van hun eigen leefomgeving gebied Krimpenerwaard. Indirect: Door de bezoeken en lessen direct bij de boer & andere voedselproducenten, leert de jeugd een zorgzame houding ontwikkelen voor de eigen leefomgeving.
Voedseleducatie Voortgezet Onderwijs & Workshops ouders
Lekker, sociaal en gezond
Voedselfamilie Krimpenerwaard heeft een subsidie Gezond Voedselsysteem ontvangen van de provincie Zuid-Holland om het project Voedseleducatie verder uit te breiden naar het Voortgezet Onderwijs in combinatie met kookworkshops voor de ouders.
Het project start met een inventarisatie bij de scholen en leerkrachten om in kaart te brengen hoe voedseleducatie past binnen de bestaande leerroutes rond dit thema. Op basis van deze inventarisatie, en in aansluiting op de landelijke kaders, stellen we leerdoelen op en ontwikkelen we een doorlopende leerlijn rondom voedseleducatie en voedselvaardigheid.
Daarbij wordt nauw samengewerkt met lokale voedselproducerende bedrijven, educatieboeren, voedingskundigen, koks en de zes VO-scholen in de regio. Door bedrijfsbezoeken te combineren met gastlessen en kooklessen op school, vergroten we het leereffect voor de leerlingen. Zij ontdekken hoe voedsel wordt geproduceerd, waar het vandaan komt, hoe het groeit en wat erin zit, waardoor ze de kennis en vaardigheden ontwikkelen om nu en later – als volwassen consument – bewuste, duurzame en gezonde keuzes te maken. De nadruk ligt op lokaal geproduceerd voedsel, in samenwerking met boeren en andere voedselmakers uit de directe omgeving.
We starten met een aantal pilotlessen. Na afloop van deze pilotfase evalueren we het traject en formuleren we een advies voor een duurzame verankering van voedseleducatie binnen het curriculum van het voortgezet onderwijs.
Parallel aan het schoolprogramma organiseren we voor opvoeders praktische, hands-on kookworkshops in de verschillende kernen, waarin de relatie tussen voedsel, gezondheid en duurzaamheid centraal staat. Deze workshops worden verzorgd door regionale koks, voedingskundigen en diëtisten, in samenwerking met welzijnsorganisaties, om zo een brede doelgroep te bereiken. Daarbij richten we ons ook specifiek op mensen met een beperkt budget of met gezondheidsuitdagingen zoals obesitas, chronische ontstekingen of diabetes.