
Voedseleducatie
Lessen Primair Onderwijs
Welke reis maakt ons fruit – groep 5,6
Locatie / in samenwerking met: In de klas Leerlingen leren in deze les: Welke route lokaal fruit en welke route tropisch fruit aflegt voor wij het kunnen eten Wat de termen “de korte keten” en “streekproducten” betekenen Op het etiket te lezen waar het fruit vandaan...
Biologisch, natuurinclusief of traditioneel – groep 5,6
Locatie: In de klas Leerlingen leren in deze les: Dat er verschillende manieren zijn waarop de boer zijn bedrijf kan inrichten, biologisch, natuurinclusief of traditioneel Hoe ze deze verschillende manieren van bedrijfsvoering kunnen vergelijken en op zoek gaan naar...
Excursie naar imkerij De Nesse – groep 5,6
Locatie / in samenwerking met: Imkerij de Nesse, Ouderkerk ad IJssel Leerlingen leren in deze les: Wat een imker is Welke werkzaamheden de imker doet Hoe een bijenkast is opgebouwd Hoe er vroeger geïmkerd werd Welke producten er nog meer in de bijenkast voorkomen en...
Groenten om te smeren – groep 5,6
Locatie: In de klas In deze kookles gaan we verschillende smeersels maken voor op brood, met groenten in de hoofdrol. Leerlingen leren in deze les: Hoe een recept is opgebouwd Hoe ze veilig snijden Hoe ze samenwerken. Ze gaan zelfstandig in groepjes aan de slag. Aan...
Bezoek korenmolen Den Arend – groep 5,6
Locatie / in samenwerking met: Korenmolen Den Arend Bergambacht Leerlingen leren in deze les: Wat een molenaar doet Hoe het graan gemalen wordt in de molen Hoe de molen aangedreven wordt door windenergie Periode: in overleg Tijdsduur van de les : 60 min Kerndoelen:...
Voor iedereen een plaats in de Krimpenerwaard – groep 5,6
Locatie: Biologische melkgeitenboerderij De Bonte Weide Stolwijk Leerlingen leren in deze les: Waarom in de lage polder bij Stolwijk goed waterpeilbeheer cruciaal is om te kunnen wonen en werken Waarom op de biologische geitenboerderij biodiversiteit belangrijk is...
Schoolmoestuinieren – groep 5,6
Locatie: Eigen schoolplein / schooltuin Voedselfamilie Krimpenerwaard kan ondersteuning bieden bij het moestuinieren op school. Zij kunnen een complete serie van 7 lessen aanbieden van april tot en met juni met zaaien, planten, oogsten en een kookles. Onderwerpen als...
(H)eerlijk vlees op je bord – groep 5,6
Locatie: In de klas Leerlingen leren in deze les: Wat het verschil is tussen vleeskoeien, melkkoeien en dubbeldoelkoeien en welke we gebruiken voor consumptie Van welk dier er nog meer vlees wordt gegeten, denk aan varken, kip, wild Hoe het vlees uiteindelijk op je...
De jacht – groep 7,8
Locatie: In de klas Leerlingen leren in deze les: Waar de jacht vandaan komt Welke dieren in de Krimpenerwaard bejaagd worden en wat we ermee doen De relatie tussen hun ecologische voetafdruk en de herkomst van het vlees dat we eten. De vergelijking van bijvoorbeeld...
Gezond ontbijt – groep 7,8
Locatie: In de klas Leerlingen leren in deze les: Hoe een gezond ontbijt er uit ziet Waarom het ontbijt belangrijk is Dat je op veel verschillende manieren kan ontbijten Hoe je de verschillende ontbijtjes kan vergelijken aan de hand van de schijf van vijf Waar zuivel...